31 мая — празднование иконе Божией Матери «Умиление» Псково-Печерская

В седьмую неделю (воскресенье) по Пасхе совершается празднование Псково-Печерской иконе «Умиление». Она была пожертвована Псково-Печерской обители купцами Василием и Феодором около 1521 года.

Этот образ Пресвятой Богородицы прославился чудотворениями  в 1524 году, а особенно  в 1581 году, во время осады Пскова польским королём Стефаном Баторием.

Празднество иконе установлено также  7 (20)  октября в память избавления Пскова от нашествия Наполеона в 1812 году.

На иконах «Умиление» мы видим Богородицу задумчивой и словно углублённой в Себя. Голова Её немного наклонена. На Лике — выражение того особого, скорбного предчувствия, которого полны матери, предвидящие судьбу своих детей.

Образ «Умиление» очень любил преподобный Серафим Саровский.

Молитва 1-я

О, Пресвятая Госпоже Владычице, Богородице Дево! Приими недостойныя молитвы наша, сохрани нас от наветов злых человек и от напрасныя смерти, подаждь нам прежде и радость в печали место даруй. И избави нас, о Госпоже Владычице Богородице, от всякаго зла, и сподоби нас, грешных рабов твоих, одесную стати во втором пришествии Сына Твоего, Христа Бога нашего, и наследники нас быти сподоби Царствия Небеснаго и жизни вечныя со всеми святыми в безконечныя веки. Аминь.

Молитва 2-я

Приими, всеблагомощная, Пречистая Госпоже, Владычице Богородительнице, сия честныя дары, Тебе единей прикладныя, от нас, недостойных рабов Твоих: от всех родов избранная, всех тварей небесных и земных высшая явльшаяся, понеже бо Тебе ради бысть Господь Сил с нами, и Тобою Сына Божия познахом и сподобихомся святаго Тела Его и пречистыя Крове Его; темже блаженна еси в родех родов, Богоблаженная, херувимов светлейши и серафимов честнейши сущая. И ныне, всепетая Пресвятая Богородице, не престай молящися о нас, недостойных рабех Твоих, еже избавитися нам от всякаго совета лукаваго и всякаго обстояния и сохранитися нам неврежденным от всякаго ядовитаго прилога диавольскаго; но даже до конца молитвами Твоими неосужденных нас соблюди, яко да Твоим заступлением и помощию спасаеми, славу, хвалу, благодарение и поклонение за вся в Троице единому Богу и всех Создателю возсылаем, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

По материалам православных сайтов.

Опубликовал 30 мая 2020.
Размещено в Главная страница.
.